Tuesday 22 November 2016

Tipy na knížky: esoterika a osobní rozvoj

Ahooj!

Věřím, že jste si užili super víkend, že jste odpočatí a 100% ready do nového týdne... :) My o víkendu stihli nového Harryho (čti: Fantastická zvířata a kde je najít), film kolem něhož byl celkem humbuk. No, ještě aby ne, i my se na něj ukrutně těšili. Mně osobně se moc líbilo zpracování a efekty, jen mi úplně nevyhovovalo to 3D, které tam ve výsledku ani moc nebylo a obyčejně by to bylo mnohem lepší. Těším se ale, až si ho pustím znovu <3 Viděli jste? Anyways...dneska to nebude o filmech, ale o knížkách. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuju, jak moc důležitý a přínosný čtení je. Už od malička jsem byla knihomol a takové ty klasické dívčí příběhy pro mě byly jakýmsi útěkem od reality. Do každé hlavní hrdinky jsem se maximálně vžívala a celý příběh prožívala oddaně s ní. Jak šel čas, nějak mi tyhle dívčí románky přestaly dávat smysl a začala jsem je brát jako skvělou "oddychovku", která mi ale bohužel nic víc nedá. Když jsme přiletěli zpátky domů, první co bylo, tak jsem v knihkupectví běžela do oddělení esoteriky a hladově jsem hledala "Čtyři dohody". No a bylo to. "Čtyři dohody" byly vlastně tím klíčovým okamžikem, kdy propukla moje láska ke knížkám o osobním rozvoji. Romantický příbeh, že?

Teď trochu odbočím, ale věděli jste, že prvních 10 minut před a po spánku je nesmírně důležitá doba? A prý by se měla využít hlavně ke čtení. Nebo třeba vizualizaci či seznamu vděčností. Buďme upřímní, i já mívala jako první aktivitu po rozlepení očí instagram. A mívám i teď, pokud zrovna nemám po ruce knížku. Což je blbý. Ale snažím se! Teď už vám ale představím ty mé knižní oblíbence, kteří, troufnu si říct, měli hodně pozitivní dopad na můj život... :)

1) "Čtyři dohody" (DON MIGUEL RIZ)
Fenomén všech fenoménů ve svém oboru. Asi je zbytečné říkat, jak moc tuhle knížku miluju a jak moc mi změnila život. Mění totiž životy milionu lidem a spousta z vás určitě ví, o čem je řeč. Popsala bych jí jako takový soubor moudrostí, který vám předá, to co by měl a pak už je jen na vás, jak s tím naložíte. Přečetla jsem ji jedním dechem a je to historicky první knížka, u které jsem v půlce stránky přestala číst, zakoukala se do blba...a přemýšlela. Řekla bych, že každý si v tom najde to, co by měl. To své. Věřte mi, že po přečtení všech 4 dohod se už na svět nikdy nebudete dívat stejně. Uvidíte svět úplně jinak. Přečíst prosím, povinně!





2) "Mnich, který prodal své ferrari" (Robin S. Sharma)


Mnich je trošku jinačí, je psaný formou příběhu a mně se ten námět neskutečně moc líbí. Je to takový ten příběh, z kterého si odnesete cenné rady, techniky, jak zlepšit a zkvalitnit svůj život..a taky moudra, taková, která vás donutí zamyslet se. Nikdy bych si nemyslela, že knížka vám může tolik změnit život. Že může změnit vás. Na druhou stranu, není to tak, že byste knížku dočetli, zaklapli a tadááá...je z vás věčně pozitivní, klidný a vyrovnaný bohém. Najdete v tom motivaci a recepty na vaše lepší já, jsou to týdny a měsíce tréninku a nic není hned. Ale krůček po krůčku vás to dostane tam, kam potřebujete. Já ty změny pociťuju den ode dne víc a víc.  Vždycky jsem byla hrozně výbušnej člověk, jako dítě jsem lámala pastelky (ty tlustý!) vejpul, když se mi něco nepovedlo nakreslit. Když mi nešla oblíknout barbína, nebo mě asi prostě jenom štvala, ostříhala jsem jí hlavu, kterou jsem jí po dalším záchvatu stejně urvala. Jak moje amoky pokračovaly do stáří, si asi nechám pro sebe, ale s takovou vlastností se nežije dobře. Obdivovala jsem vyrovnaný lidi, co se nečílí z každý pitomosti. Myslela jsem si, že jsem prostě taková a nedá se s tím nic dělat. Dá. Všechno to, co si myslíme, že jsme, nebo jací jsme...je jen naše představa o nás.Je to vsugerovaná věc, zvyk a naučená reakce. Nikdy jsem nad tím takhle neuvažovala. Teď se považuju za celkem vyrovnanýho člověka, co je neustále pozitivní (snaží se) a nevybuchuje. Můžete se změnit. Můžete změnit vlastně cokoliv, co si jen zamanete. A ten první krok začíná jak jinak, než v hlavě... :)


3) "Láska, vztahy, přátelství" (DON MIGUEL RUIZ)


Další bezva knížka na zamyšlení, která se věnuje hlavně vztahům obecně. K lidem, zvířatům, sobě samému..Trochu se tam opakují věci ze Čtyř dohod, takové osvěžení ale vůbec neuškodí. "Možná nemůžete mít kontrolu nad tím, co se děje kolem vás, ale můžete ovládat své vlastní reakce. Vaše vlastní reakce vás činí šťastnými nebo nešťastnými. Vaše reakce jsou klíčem ke krásnému životu. Naučíte-li se ovládat své vlastní reakce, můžete změnit svůj život." A tak to zkrátka opravdu funguje.. Má oblíbená část. Další je třeba ta, že lidé by nikdy neměli brát vztah jako podnět k tomu, aby byly šťastní. I když si to třeba myslíme a jsme opojení tou prvotní láskou, žádný člověk nás nemůže udělat šťastnými. Štěstí by mělo vycházet zevnitř. Z nás. Lidé dělají chybu, že svoje štěstí svěřují do rukou ostatním a oni jsou potom za něj zodpovědní. Z toho potom pramení, že jeden s druhým manipuluje, využívá ho, zneužívá to štěstí, které mu druhý svěřil. A pak vztahy troskotají. Vztah by prý měl být od toho, aby se člověk bavil. Zní to zvláštně, ale asi to je vážně klíčem ke spokojenému vztahu. Když máte natolik rádi sami sebe, nikdy nedovolíte druhému, aby vám ubližoval. Sebeláska je základ. A to je umění.




A to by zatím ode mě bylo všechno. Časem těch tipů snad přibyde víc, tohle téma mě něuvěřitelně baví a zajímá a pokud i vás, tak budu ráda za jakékoliv tipy na oplátku z vaší strany!:) Od pár z vás jsem dostala super tipy už na instagramu, takže v brzké době se na ně vrhnu. Mějte se krásně, pusu :*

8 comments:

  1. Za mě ještě Jak se zbavit starostí a začít žít od Dale Carneieo, píšeš esoterické, tak o andělech Kniha Andělů Sophy Burnhamová.

    ReplyDelete
  2. nechci vypadat namyšleně, ale ty věci, o kterých se v těch knížkách píše, na ty si člověk přijde časem sám nebo aspoň u mě to tak bylo no určitě záleží na tom jaké lidi kdo potká a co zažije a já si myslím, že jsem měla štěstí na lidi btw já skoro u každé knížky co čtu v půlce strany přestanu a zakoukám se do blba =))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to klobouk dolů, pokud v životě na všechny ty moudra a techniky přicházíš sama a nepotřebuješ popostrčit knihou. To je super. Já osobně bych např. to, co je v Mnichovi sama nevymyslela... :) Ono ani tolik nezáleží na lidech, jako spíš na tom, jak má člověk nastavenou mysl a zda ji umí 100% správně využít. A tak 3/4 lidí, co znám, to zdaleka neumí. Je to tak trochu umění řekla bych.

      Delete
  3. Já to říkám pořád, že je to všechno jen v hlavě...pokud si člověk cokoliv usmyslí, dokáže to, musí tomu jen věřit a něco pro to udělat :) Já se přiznám, že jsem žádnou z těchto knížek nečetla, ale Mnicha mám v merku už dlouho..tak snad!! :D A s těma barbínama jsem to měla hodně podobně, blbý je, že těm od Matella už hlava přidělat zpátky nešla :D :D Alespoň ne bez pomoci lepidla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. My jsme takový pozitivky docela viď?:D:* Mnicha si určite přečti, je super :) haha, aspoň že nejsem sama takovej masochysta....:DDD

      Delete
  4. pokaždé, když si od tebe přečtu tady / na insta něco pozitivního a motivačního, nemůžu si pomoct, ale s tvou "beautiful soul" si pokaždý říkám, jak bys byla super vegan :D :D :D

    ReplyDelete
  5. Nevím no. Tyhle ezo záležitosti a věci jdou tak nějak mimo mě. Jako ano, vím, že existuje třeba dezinfekce na povrchy, která je v souladu s feng-šuej a já prostě nevím, co všechno. Ale jako co si budeme povídat. Nakonec prostě tu domácnost budu mít zařízenou tak, aby se mi v ní líbilo a dobře bydlelo. A to je takové moje soukromé ezo.

    ReplyDelete

Děkuju za odezvu a tvůj čas <3