Saturday 17 December 2016

7 důvodů, proč okusit život v zahraničí

Jen tak se sebrat a vyrazit do zahraničí ne jen na dovolenou, ale rovnou žít, to chce dávku odvahy. Ať už se rozhodnete pro au-pair program v Anglii nebo sezónní práci na Zélandu, každý takovýhle krok svědčí o tom, že jste schopni vykročit z komfortní zóny a nebojíte se skoku do neznáma. Kdo říká, že je to jednoduché, věší vám bulíky na nos. Jakmile to ale jednou zkusíte, zjistíte, že se vám život může od základů změnit. Jak? Čtěte dál!

1) Osamostatníte se

Ne nadarmo se říká, že život je nejlepší učitel. A co teprve ten v zahraničí. Ze začátku si zřejmě budete připadat jako když neplavce hodí do hluboké vody, ale brzy zjistíte, že toho dokážete mnohem víc, než si myslíte. Doteď vám možná pořád stál někdo "za zadkem"(i mně, než jsem odletěla poprvé na Kypr), tady jste to jen vy a nikdo za vás bohužel nic neudělá. Zařizování práce, bydlení, nové prostředí, cizí jazyk i lidé, to všechno vám pomůže v sobě objevit schopnosti, o kterých jste doposud neměli ani tušení. A věřte mi, máte to v sobě, jen o tom ještě nevíte.. :)

2) Budete více komunikativní a otevření


Ať už jste v jakékoliv zemi, určitě tam nechcete každý večer sedět doma, koukat na seriály a kopat se do zadku. Vyjma večerů s vínem, ty jsou prominuty! Budete chtít zemi poznat co nejlépe, odhalit její kultury a pustit do svého života nový příval dobrodružství. K tomu všemu bude potřeba trocha otevřenosti a nebojácnosti. Být tzv. "open mind" je klíčem k novým kontaktům, přátelstvím a příležitostem. Poznáte lidi z celého světa, uslyšíte jejich příběhy..a protože i druhá strana je na tom podobně jako vy, mnohdy právě takto vznikají přátelství na celý život. A není to fajn mít známého ve Španělsku a kamarádku v Americe? Nikdy nevíte, kdy se vám to jednou bude hodit!

3) Naučíte se jazyk


Klasika všech klasik. Ale sakra přínosná. V dnešní době, kdy je angličtina pomalu základem, je určitě výhodou umět ji plynule, vytahovat z rukávu slangy a nebát se mluvit. Kde jinde se tohle všechno naučit, než v anglicky mluvící zemi? Můžete v ČR studovat X jazyků, docházet na všelijaké kurzy, ale člověk, který žil v zahraničí bude mít oproti vám vždycky navrch.

4) Poznáte sami sebe


Rodina i přátelé na sto honů daleko a vy zjišťujete, že máte najednou nějak více času. Jak jinak ten čas využít, než prací na sobě samém? Více čtěte, choďte na různé kurzy, akce...a nebo začněte konečně s tou jógou, kterou tak dlouho odkládáte. Zkrátka poznávejte sami sebe a to, co vás doopravdy baví a dělá vás šťastnými. To, že se s blízkými uvidíte jen jednou za čas je sice vaše daň za život v zahraničí, ale proč to nebrat i pozitivně a začít se pořádně soustředit hlavně na sebe?

5) Začnete si mnohem více vážit domova a těch nejbližších


A to není řeč pouze o svíčkové se šesti a pivu s kamarády. Najednou si uvědomíte, jak moc jste doma vlastně rádi a každá návštěva rodné země pro vás bude nostalgická a budete se na ni těšit jako malí. Začnete si vážit věcí(hlavně maličkostí), které jste často přehlíželi a čas s vašimi blízkými vám bude připadat jedinečný a tak nějak jiný.

6) Naučíte se přijímat změny - malé i velké


Všichni jsme na něco zvyklí a máme své zajeté koleje a častokrát z nich neradi vybočujeme. V zahraničí nejspíš vystřídáte nespočet pracovních míst, než si najdete to, v kterém budete opravdu spokojeni. Nejspíš ani bezchybné bydlení se vám nepoštěstí najít na první pokus, obzvlášť když domácnost sdílíte s dalšími lidmi z různých koutů světa. Až tímhle vším projdete, budete schopni vstřebávat změny mnohem rychleji a vaše flexibilita nebude znát mezí. A to se v životě rozhodně hodí.

7) Zvýšíte si sebevědomí


Až se jednou někdy vrátíte zpět do Čech, bude vám všechno najednou připadat mnohem jednodušší. To, co jste dříve považovali za problém se rázem promění v banalitu a co vám chybět určitě nebude, je sebevědomí. Budete průbojnější, nebudete se bát prosadit svůj názor, a když už jste v zahraničí zvládli tolik věcí, v Čechách to pak bude brnkačka. A mohli bychom tu být do zítra. Nemluvě o tom, že si nejspíš přivezete pěkný balík peněz(pokud vyrazíte za prací a budete šetřiví), kupu zážitků a hromadu vzpomínek. Budete těmi, kteří se nebáli a vybočili. A těm přeci patří svět!


2 comments:

Děkuju za odezvu a tvůj čas <3